De laatste tijd spreek ik regelmatig mensen die zich afvragen waarom je eigenlijk huidverzorging “moet” gebruiken of een behandeling zou ondergaan.  Want ze wassen bijvoorbeeld al jaren hun gezicht met zeep en water en dat werkt toch ook goed? Ik heb er eerder al wat aandacht aan besteed, maar aangezien het zo belangrijk is ga er vandaag graag nog wat dieper op in.

Onze huid is de barrière tussen ons lichaam en de buitenwereld. Het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf en zorgt er daarnaast ook voor dat belangrijke stoffen er juist wel doorheen kunnen. De opperhuid, de buitenste laag van onze huid, krijgt geen zuurstof van de onderliggende cellen, waardoor deze cellen dunner worden en uitdrogen. Dit komt doordat de onderliggende laag, de lederhuid, de essentiële stoffen zoals collageen, elastine, bindweefsel en hyaluron bevat. Deze laag bevat ook de basale cel, die verbonden is met de bloedvaten en voedingsstoffen, zuurstof en hormonen ontvangt.

Deze basale cel, die we de ‘moedercel’ kunnen noemen, produceert dochtercellen die door de vijf huidlagen in de opperhuid schuiven. Deze dochtercellen houden elkaar vast, waardoor er een continue stroom van cellen naar de oppervlakte van de huid is. Wanneer deze cellen de oppervlakte bereiken, verharden ze en laten ze los, waardoor de bovenste huidlaag afschilfert. Dit is een natuurlijk en noodzakelijk proces dat ongeveer vier weken duurt.

Echter, naarmate we ouder worden, ontvangt de basale ‘moedercel’ steeds minder hyaluronzuur, wat leidt tot een vochtarme huid. Dit resulteert in ‘gaten’ in de huid op microscopisch niveau, waardoor de huid ‘open’ is. Hierdoor kan hyaluronzuur verdampen en kunnen schadelijke stoffen en zonlicht de huid binnendringen, wat leidt tot huidveroudering.

Het wassen van het gezicht met water kan de huid uitdrogen, omdat het de ‘lijmlaag’ tussen de dochtercellen oplost. Zeep kan de huid te grondig reinigen, waardoor deze uitdroogt en de pH-waarde wordt verstoord. Ook hierdoor ontstaan er “gaatjes” in de laag die ons lichaam juist moet beschermen. Daarom trekt onze huid vaak na het gebruik van water en-/of zeep.

Het is daarom belangrijk om de huid goed te hydrateren en de pH-waarde op peil te houden. Huidverzorgingsproducten spelen hierbij een cruciale rol. Ze helpen bij het reinigen van de huid, het hydrateren, het beschermen tegen schadelijke UV-stralen en het behandelen van specifieke huidproblemen. Bovendien kan het verzorgen van je gezicht met huidverzorgingsproducten ook een vorm van zelfzorg zijn, een moment om te ontspannen en aandacht te besteden aan je huid en welzijn.????

Het niet gebruiken van huidverzorging kun je vergelijken met naar de tandarts gaan en thuis je tanden niet poetsen. Iets wat op termijn ook niet gunstig zal zijn voor je tanden. Hetzelfde geldt voor jouw huid. Tuurlijk zal het enigszins helpen, maar niet als je een gezonde huid wil behouden of krijgen. “Teamwork” is hierbij de sleutel naar succes.

En omdat elke huid andere behoeftes heeft, is het belangrijk om producten te kiezen die passen bij jouw huidtype, huidconditie en persoonlijke behoeften. Wil jij graag weten wat jouw huid nodig heeft? Kom dan gerust langs voor een gratis intake, zodat ik je kan voorzien van alle informatie die je nodig hebt om jouw huid te geven wat deze verdient.

Ik sta graag klaar om je te helpen.

Warme groet, Babette