Ayurveda

Ayurveda ziet de mens als een geheel, wij hier in het Westen beschrijven dat als “holistisch” dat afkomstig is van het Griekse woord ‘holos’ dat ‘heel’ betekent. We nemen dan ook de gehele mens als uitgangspunt. Een mens heeft niet alleen één lichaam, wel één fysiek lichaam maar men bestaat ook uit andere lagen; namelijk een emotionele, energetische, mentale en spirituele laag. Al deze lagen samen maken wie je bent. Ervaar je spanningen, problemen of blokkades op één bepaald gebied dan zal dat zijn weerslag hebben op alle andere gebieden. Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden door onze energiecentrums, ook wel chakra’s genoemd.

? Ayurveda richt zich op het in evenwicht brengen van de persoon en het creëren van balans en harmonie. Dat gebeurt al bij de huid en de verzorging daarvan. Het doel is om balans te creëren door de disbalans bij de wortel aan te pakken en zo een stralende, gezonde, zijdeachtige, zachte en vitale huid te ondersteunen en te behouden.

? Ayurveda is een holistische natuurwetenschap en beschikt over de kennis van ons als mens en onze eenheid met de natuur en de elementen; Ether, Lucht, Vuur, Water en Aarde, die samen de 3 dosha’s Vata, Pitta en Kapha vormen.

? Ayurveda wijst ons de weg naar een leven in balans in harmonie met de natuur. Het rijkt ons de basis voor een volmaakt en gelukkig welzijn, voor natuurlijke schoonheid en voor een duurzame gezondheid.

? Ayurveda werkt met een diversiteit aan kruiden en mineralen, reinigende kuren, massages met speciale warme voedende oliën, lifestyle en voedingsadviezen, yoga en meditatie.

? Ayurveda onderscheidt mensen met verschillende lichaamsconstituties, die bij eenzelfde klacht soms andere behandelingen nodig hebben.

? Ayurveda geeft ons een behandeling op maat.

De Ayurveda types (dosha’s) zijn; Vata – Pitta & Kapha

De elementenleer (ruimte, lucht, vuur, water & aarde) speelt een belangrijke rol bij deze holistische behandelwijze. Er zijn 3 types (dosha’s): Vata, Pitta en Kapha. Iedereen heeft een unieke verhouding van deze dosha’s en elementen. De verschillende types zijn basiskrachten die elk zo hun functies hebben in ons lijf en onderhevig zijn aan verandering. Je constitutie bepaalt wie je bent, van buiten (zoals haar, huid en lichaamsbouw) en van binnen (zoals persoonlijkheid). Als we geboren worden zijn we in principe in balans, maar o.a. voeding, het weer en leefstijl kan ons uit balans halen. Deze disbalans kun je gelukkig weer gaan herstellen.

Huidtype volgens Ayurveda
VATA HUID: mooie dunne huid met veel mimiek, zacht, licht of olijf van kleur met fijne poriën. Een onevenwichtige Vata huid is arm aan talg en vocht, is vaak droog en ziet er flets en mat uit. Er ontstaan in dit type huid snel expressielijntjes, de huid jeukt vaak en kan er craquelé uit zien. De Vata huid heeft veel zorg en voeding nodig om er mooi en jeugdig uit te blijven zien.

PITTA HUID: Een heldere, goed doorbloede huid met een gemiddelde huiddikte en een normale huidglans, middelgrote poriën en sproetjes. Een onevenwichtige Pitta huid is gevoelig en gestrest, kan last hebben van een verminderde lipidebarrière en oppervlakkige pukkeltjes, huiduitslag, roodheid, couperose en pigmentplekjes. De Pitta huid heeft halfvolle producten nodig die de huid kalmeren en de lipidebarrière van de huid ondersteunen.

KAPHA HUID: Een zeer zachte, dikkere huid met minder mimiek, wat grotere poriën en meer huidglans. Een Kapha huid blijft langer jeugdig. Een onevenwichtige Kapha huid heeft neiging te vet te worden en kan last hebben van verwijde poriën, acne en een overmatige huidglans, en kan bleek en slecht doorbloed zijn. De Kapha huid heeft magere producten nodig die het vochtgehalte herstellen en de huidfunctie stimuleren.

Lees op de Lakshmi Total Beauty Concept pagina verder over de behandelingen die vanuit de Ayurveda worden gegeven met de producten van Lakshmi.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

1 + 1 = ?